Inloopmiddag Voltastraat

TIEL – Cirtex, Circulair Textiel Centrum Rivierenland, het initiatief waarin diverse publieke en private partijen samen op weg gaan naar een circulaire textielindustrie, is inmiddels een begrip geworden in de regio. Mede dankzij de financiële impuls van de Regio Deal FruitDelta Rivierenland werd het de samenwerkende partijen mogelijk gemaakt om in een pilot te verkennen hoe een circulair textielcentrum er in de praktijk uit kan komen te zien. Met de toekenning van de REACT Op Oost subsidie van 1,5 miljoen die Cirtex onlangs mocht ontvangen kan er concreet verder gewerkt worden aan de realisatie van Cirtex.

Op uitnodiging van de participerende partijen hebben de raadsleden, ambtenaren en bestuurders van de 8 betrokken gemeenten onlangs een bezoek gebracht aan proeflocatie Cirtex in Tiel.

Tijdens deze vrije inloopmiddag was het textielcentrum vol in bedrijf, waardoor goed inzichtelijk kon worden gemaakt hoe de sorteerband werkt en wat er met het door Avri binnengebrachte textiel gebeurt. De mensen van Werkzaak Rivierenland die het sorteercentrum bemannen stonden open voor een praatje en vertelden waarom zij hier zo graag werken en welke werkzaamheden zij oppakken.

Heigo, CLS-Tex, Htex, Planq en i-did lieten op hun beurt zien hoe zij het resttextiel, het textiel dat niet van voldoende kwaliteit is om in de winkels van 2Switch terecht te komen, gebruiken om nieuwe grondstoffen te maken.

Het werd een verhelderende middag waarin de circulaire, regionale textielketen zoals Cirtex die voorstaat een gezicht kreeg.