Jaarlijks wordt er in de regio Rivierenland ruim 1,8 miljoen kilo textiel naar één van de 120 inzamelbakken gebracht. Dat staat gelijk aan 8 kilo textiel per jaar per inwoner. Dit is geen afval. Het is grondstof die inwoners doneren en waar meerwaarde uit kan ontstaan. Producten worden hergebruikt terwijl tegelijkertijd de werkgelegenheid en leefbaarheid worden vergroot. Zo werken de samenwerkende partijen aan een schonere en voor iedereen leefbare wereld.

i did cirtex
i-did

Van het ingezamelde textiel dat niet geschikt is voor wederverkoop maakt i-did gerecycled vilt. Vilt dat vervolgens door de medewerkers van i-did omgetoverd tot prachtige tassen en accessoires. 

Doordat het gerecyclede vilt, i-felt, gemaakt is van gerecyclede kleding (o.a. van de uniformen van Defensie, IKEA en de KLM) is het zacht en aaibaar. En daardoor mooi en comfortabel. Het geproduceerde vilt heeft daarnaast een akoestische werking, waardoor het ook ingezet wordt als isolatiemateriaal in horeca en industriële panden.

 

Een aantal kenmerken van i-felt:

  • Uit 330 gram oud textiel wordt een meter gerecycled vilt gemaakt.
  • Het vilt kan geimpregneerd worden t.b.v. de brandveiligheid. Met de certificering die hieraan gekoppeld is en een Tnavla van minder dan 15 s en een Tnagloei van minder dan 60 s kan het vilt volgens het Bouwbesluit overal zonder problemen worden ingezet.
  • In de ateliers van i-did kunnen allerlei bewerkingen als laseren, stansen en bedrukken worden uitgevoerd.

 

i-did werkt met mensen die nooit of langere tijd niet gewerkt hebben. Door actieve ondersteuning en begeleiding worden deelnemers actief gecoacht in het vergroten van werknemersvaardigheden, zodat zij uiteindelijk uit kunnen stromen naar een nieuwe werkgever. i-did werkt vanuit Utrecht en Den-Haag en begeleidt op dit moment zo’n 80 deelnemers.

Door middel van werk en het verwerken van reststromen textiel is i-did’s uiteindelijke doel inclusie. Beide komen op een natuurlijke wijze samen in de samenwerking en visie van de overige partners binnen Cirtex.

i did cirtex