Vervuiling van het textiel

We werken hard aan een volledig circulaire keten in Rivierenland. Zeker de eerste paar jaar leren we veel van de uitdagingen. Eenmaal uit de weg kunnen we weer groeien en meer grondstof zo waardevol mogelijk inzetten. Deze uitdagingen delen we ook graag met je. 

Een van de grootste uitdagingen op dit moment is vervuiling van de textielstroom. Deze foto geeft je een inkijkje in wat we zoal tegenkomen.

We zijn natuurlijk hard op weg om afval geen afval meer te laten zijn, maar een waardevolle grondstof.
Dan is het ontzettend zonde om spullen tegen te komen waar wij niks mee kunnen. Met een lading textiel halen we toch een kliko aan ander afval op: restafvalzakken, ontstekers, batterijen, oude schaatsen, pannen, naaimachines tot brandblussers aan toe.

Het scheiden hiervan kost tijd wat niet opweegt tegen de opbrengsten. In het geval van nat textiel, restafval of blikken verf moeten we zelfs een deel van het ingezamelde textiel afkeuren, dat kan oplopen tot zo'n 20%!

Om dit te verbeteren speelt elke schakel in onze keten, van inwoners tot industrie, een cruciale rol om te komen tot 100% hergebruik.