CIRTEX 2.0 – Nieuwe fase voor Innovatie en Duurzaamheid in Textielrecycling?

Het Circulair Textielcentrum Rivierenland (Cirtex) is klaar voor een nieuwe ontwikkelingsfase. Na de officiële ondertekening door alle betrokken partners, is de subsidieaanvraag klaar om te worden ingediend. Met de verwachte steun van de provincie richt Cirtex zich nu op het ontwikkelen van innovatieve toepassingen voor gerecyclede textielvezels. Nu is het wachten op de uitslag van de subsidieaanvraag, waardoor volgende stappen gezet kunnen worden in de richting van duurzame innovatie voor de textielketen van Rivierenland.

Het consortium, bestaande uit Werkzaak Rivierenland, afvalverwerkingsbedrijf AVRI en kringloopexpert 2Switch, heeft het sorteercentrum in Tiel succesvol opgezet. Voor de textielbranche is er werk aan de winkel; aan de hoeveel textiel komt geen eind, de keten staat onder druk door landelijke wetgeving en een krimpende exportmarkt als gevolg van internationale conflicten. Het lukt Cirtex nu goed om het ingezamelde textiel te sorteren, zo’n groot mogelijke stroom in de winkels van 2Switch te krijgen en steeds minder te exporteren of verbranden.

Voor een circulaire keten is een lokale afzet ontzettend belangrijk. Dit is waar de nieuwe aanvraag om draait. Al het textiel wat niet verkocht kan worden, wordt idealiter vervezeld en weer als grondstof benut. Waar er meerdere innovatieve bedrijven zijn die eindproducten van de reststroom textiel maken, zit de moeilijkheid in het aanbieden van een betrouwbare textielstroom. Denk bijvoorbeeld aan een polyester regenjas met een katoenen voering, als er een constante stroom van bijvoorbeeld aan 100% groen katoen wordt gevraagd. Door samen te werken met die bedrijven kan Cirtex het sorteerproces nog beter maken om deze bedrijven te bedienen.

Doelstellingen van Cirtex 2.0:

Innovatieve Productontwikkeling: Cirtex gaat innovatieve producten ontwikkelen, zoals massieve platen die gebruikt kunnen worden voor interieuroplossingen, meubilair, akoestische panelen en bouwmaterialen.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn: Door gebruik te maken van secundaire grondstoffen draagt Cirtex bij aan aanzienlijke milieuvoordelen, waaronder vermindering van de milieuschade die normaal gepaard gaat met textielproductie.

Stimuleren binnen lokale gemeenschappen: Het project biedt werkervaring voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bevordert de samenwerking met MKB-bedrijven binnen de regio.

De drie partners van Cirtex: Avri, Werkzaak Rivierenland en 2Switch, en alle innovatieve bedrijven: Planq, Faay, Keynius, i-did, Sympany, Heigo/CLS-Tex en de Verschilmakerij kwamen bij elkaar in het leerlab van Werkzaak Rivierenland. Het plan is ondertekend voor i-did’s viltwand, gemaakt van het gesorteerde textiel van Cirtex!

 

“Cirtex neemt zijn verantwoordelijkheid om samen met ketenpartners een circulair systeem te ontwikkelen waarin textiel een tweede leven krijgt. Dit kan alleen door met elkaar goed samen te werken en dat doen wij hier in Riverenland. Alleen dan is het mogelijk om de doelstellingen te halen.”
- Cees Brouwer, programmamanager Cirtex

De komende ontwikkelingen van Cirtex zorgen voor een stap in de goede richting naar hoe textielafval wordt gezien en gebruikt. Van afvalproduct naar waardevolle grondstof. Het project is niet alleen een voorbeeld, het draagt door nu al bij aan wereldwijde milieudoelen.